Bel me gerust, 06 14 75 43 29

Basis- en deel behandeling

Schimmelnagels en schimmeldiagnostiek

Een schimmelnagel is een veel voorkomend probleem. De nagel is vaak dik, brokkelig en verkleurd. Dit wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie. Een schimmelnagel geneest zelden of nooit vanzelf en daarom is behandeling noodzakelijk. De meeste mensen noemen het overigens kalknagels. Maar niet iedere kalknagel is per definitie een schimmelnagel. Een van de kenmerken van een schimmelnagel is de kleur, die is meestal wit/geel of bruinig.

Maar er zijn meer oorzaken voor een afwijkende verkleuring van de nagels, zoals: psoriasis, medicijngebruik of interne aandoeningen.

Tips bij schimmelnagel(s):
 • Gebruik niet te veel zeep.
 • Droog u voeten zorgvuldig af, vooral tussen de tenen.
 • Draag bij voorkeur sokken van wol of katoen zonder naden.
 • Draag goed zittende lederen of linnen schoenen en in de zomer of thuis zoveel mogelijk open schoenen.
 • Gebruik slippers in openbare wasgelegenheden of sportscholen.
 • Gebruik 2maal per dag een schimmeldodend middel.
Behandeling:

Voor zekerheid kan er Schimmeldiagnostiek gedaan worden. Een schimmelinfectie geneest nooit vanzelf en de behandeling duurt vaak 4 tot 12 maanden omdat de nagel slechts enkele millimeters per maand groeit. De voetverzorgende kan de pijnlijke en dikke nagel(s) dunner frezen en dit in combinatie met de schimmeldoder geeft op langere termijn goed resultaat.

Het schimmeldodend product is in de salon verkrijgbaar.

Ook kan er sprake zijn van een voetenschimmel op de voet of tussen de tenen hierbij kunnen pijnlijke kloofjes, blaasjes, schilferende vlekken en velletjes ontstaan. Ook hierover kunt u zich laten inlichten en adviseren voor een goede créme.

Schimmeldiagnostiek:

Het is belangrijk om eerst vast te stellen of er een schimmel in het spel is en met welke schimmelsoort men te maken heeft. De pedicure met het certificaat schimmeldiagnostiek is in staat een monster te nemen van de aangedane nagel.

Deze worden opgestuurd naar het pathologisch laboratorium in Leiden. Daar word vastgesteld of er een schimmel aanwezig is en welke. Naar aanleiding van de uitslag kan een behandelplan worden opgesteld. Het onderzoek door de patholoog word vergoed door uw zorgverzekeraar.

Nagels knippen en fraisen

Ingroeiende teennagels

Een ingegroeide teennagel komt vaak voor bij de grote teen. De punt of rand van de nagel is dan in de huid gedrongen. Vaak ontstaat op deze plek overtollig eelt. Dit kan flink pijn doen en leiden tot een ontsteking.

Een nagel waarvan de rand of de punt in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft, vormt de eerste fase van een ingegroeide teennagel. Je voelt een irritatieplek en langzaam ontstaat er pijn. In de volgende fase dringt de nagelpunt in je huid.

Oorzaken van een ingroeiende nagel:

Als de nagel te kort wordt geknipt geeft dat verlichting vanwege drukvermindering. Maar meestal zijn de gevolgen erger als de kwaal. Het zachte gedeelte van de teentop kan zich hierdoor over de teennagel krullen, zodat ingroeien opnieuw begint. Nagels hebben een beschermende werking voor de zachte teentoppen. Zij dienen altijd een millimeter uit te steken voorbij de teentoppen.

Een andere veelgemaakte fout is, dat men de hoek van de nagel schuin wegknipt. Ook weer om directe pijnverlichting te geven. Hierdoor kan de nagel nog dieper in het zachte weefsel van de nagelwal doordringen. Ook kan er beschadiging ontstaan bij het knippen zodat er een splinter vormt.

Wanneer de nagel dieper in het weefsel dringt, ontstaat er een ontsteking en in het ergste geval een bacteriele infectie.

De huid word rood, glanzend en gespannen. Een kloppende pijn is het gevolg in de teen die toch al gevoelig is bij de minste aanraking.

Tips bij ingroeiende nagels:
 • Ga niet zelf een ingroeiende nagel behandelen of (weg) knippen. De pedicure kan er voor zorgen dat de nagel drukvrij komt te liggen. Verder zijn er diverse technieken om herhaling te voorkomen onder andere:
 1. drukvrij leggen door middel van copoline/clauden*
 2. nagelregulatie door middel van de zgn. hoektechniek*

*  Deze technieken zijn specialistische voet-/teen behandelingen en mogen alleen door gecertificeerde voetverzorgende uitgevoerd worden!

 • Knip nooit hoekjes ven de teennagel (rond) af
 • Knip teennagels niet te kort

Draag schoenen die voldoende ruimte bieden zowel in de breedte als in de hoogte. Thuis of in de zomer draagt u het best schoenen die de tenen vrij laten.

Heeft u teennagels die de neiging hebben aan de zijkant te “krullen” laat de pedicure u dan adviseren over de mogelijkheid om de nagelgroei te reguleren.

Eelt plekken verwijderen

Eelt en likdoorns

Eelt is een beschermende verdikking van de huid die ontstaat na abnormale druk en wrijving. Eelt is een natuurlijke reactie van het lichaam om de huid te beschermen. Een “gewone” laag eelt kan een branderig gevoel onder de voet geven. Deze laag kan in enkele jaren, soms weken opgebouwd worden. Als er te veel eelt is ontstaan kan dit gaan scheuren (hiel) kloven.

Oorzaken:
 • Verkeerd schoeisel.
 • Een belangrijke oorzaak van het ontstaan van eelt is echter de erfelijke

aanleg, die bepaald in grote mate de stand van de botjes ten opzichte van elkaar en hoe de voeten het lichaam dragen.

Behandeling:

Als u last hebt van overtollig eelt kunt u deze laten verwijderen. De behandeling bestaat uit het wegsnijden van de eeltlaag waarna de behandelde plek machinaal word gefreesd.

Beter is nog om na de behandeling de oorzaak van eelt vorming te achterhalen en eventueel preventieve maatregelen te adviseren.

Likdoorn(s) ook wel eksteroog genoemd ontstaat als gevolg door plaatselijke drukken of wrijvingen. Wanneer op een plaats druk of wrijving extra hoog is ontstaat er meer eelt wat naar binnen wordt gedrukt. Een likdoorn groeit dus als het ware van buiten naar binnen zo ontstaat een doorntje.

Likdoorn(s) komen vaak voor op de bovenkant van de tenen door niet goed passend schoeisel. Ook tussen de tenen is het ontstaan mogelijk, deze zijn vaak pijnlijk en week. Onder de voet verschijnen ze dikwijls onder de bal van de voet en niet zozeer onder de hiel.

Een likdoorn wordt ook wel eksteroog of clavus genoemd. Het is een pijnlijke eeltplek die zich in de meeste gevallen aan de voet bevindt. Likdoorns komen vaak voor.

Vrouwen hebben vaker een likdoorn dan mannen. De reden hiervoor is dat veel vrouwen te nauwe schoenen dragen. Meestal ontstaat een likdoorn bovenop een teengewrichtje omdat daar de schoen op drukt. Likdoorns bevinden zich ook vaak tussen de kleine teen en de teen ernaast.

Symptomen likdoorn

Een likdoorn is wigvormig. U ziet duidelijk de grenzen met de normale huid. De plek is maximaal enkele millimeters groot. Een likdoorn is pijnlijk en bevindt zich meestal op een van de volgende plaatsen:

 • onder de voetzool
 • boven op de tenen
 • tussen de tenen (vaak tussen de kleine teen en de teen ernaast)
Behandeling:
 • Wegsnijden.
 • Machinaal verder afwerken.
 • Drukvrij leggen van de behandelde plaats d.m.v. vilt, orthese, ect.

Na het weghalen van de likdoorn is een goed schoenadvies, een orthese om de drukplaats drukvrij te leggen vaak al voldoende. Hierdoor ontstaat er minder druk op het gedeelte van de voet met de likdoorn, de likdoorn zal minder snel terugkeren en na verloop van tijd kan deze door de ontlasting geheel verdwijnen.

Beenmassage

Bij de been massage krijg u een heerlijke massage van het been en voet. U zult zich hierna weer lekker ontspannen voelen.

Voetflex massage

Bij de voetflex massage richten wij ons op de druk punten die zich in u voet bevinden. Door deze de masseren ervaart u een heerlijke rust en zult u zich helemaal ontspannen.

takje

Frederik Ruyschstraat 9
(eerste verdieping)
2035 SZ, Haarlem

06 14 75 43 29
info@mirstepedicure.nl
Klik hier voor een routebeschrijving

Kvk: nl114841299b01